Stuttgart: Bukta, Öcsike, Laca és Wahorn – 1970-2010

2010. szeptember. 17. - 2010. december. 30.

 

A 70-es évekbeli magyar új hullám kultikus alakjainak műveivel ismerkedhet meg e kiállításon a stuttgarti közönség. A 60-as évek erős neoavantgarde vonulata után –amely az akkori „félhivatalos” művészetet jelentette-, a 70-es években egy erőteljes underground mozgalom indult el az országban.

Akkoriban, a szocialistának nevezett kommunista rendszerben ismert volt a „három T”-nek, (Tiltott, Tűrt, Támogatott) nevezett fogalom. Ezek a hivatalosan nem bevallott, de létező kategóriák három területre osztották a kortárs művészetet. A hivatalos (sztálini mintára működő) kultúrpolitika támogatta a rendszert kiszolgáló, vagy azzal semmilyen módon nem konfrontálódó művészeket.  A tűrt kategóriába a progresszívebb irányzatok tartoztak a kultúra és a művészetek minden területén, jellemzően szuverén művészek és életművek alkották e kört. E művészek jelentették részben a művészeti, kulturális elitet, akikkel gyakran a hatalom nem akart konfrontálódni. A harmadik, a tiltott kategóriába pedig vagy azok a művészek tartoztak, akik bátran ellenszegültek, kifejezetten politikus, tiltakozó művészetet műveltek, vagy, egy másik irányt képviselve, egyszerűen nem vettek tudomást a kommunista, korlátozó rendszerről. Bizonyos szempontból ők voltak a legszabadabbak, mert olyannyira megvetették a fennálló rendszert, hogy szinte tudomást sem véve róla, teljes elszántsággal és felszabadultsággal, minden korlát nélkül hozták létre sajátos ellenkultúrájukat. A kiállításon szerepelő négy művész e kategóriába tartozott. Hárman (efZámbó, feLugossy, Wahorn) meghatározó tagjai voltak a legendás AE Bizottság együttesnek, amely máig –még két évtizeddel a feloszlás után is- az egyik legeredetibb magyar rock zenekar. Mindezek mellett jellemző módon –ahogy a kiállítás negyedik tagja, Bukta Imre is- mindegyikük autodidakta, nemcsak a zene, hanem a képzőművészet oldaláról is, így kerültek indulásuk után szinte azonnal a kortárs művészet élvonalába, ahol ma már élő klasszikusoknak számítanak. A Kulturinstitut der Republik Ungarn jóvoltából a kiállítás megnyitóján a közönség személyesen is találkozhat majd a művészekkel, akik őszülő hajjal és szakállal ugyan, de ifjonti lelkesedéssel és energiával ma is ott folytatják, ahol negyven évvel ezelőtt elkezdték.

Művészetük azóta kiterebélyesedett és elmélyült, mindegyikük a művészet számos ágában alkot, tevékenységük sokrétűsége miatt valójában besorolhatatlanok a hagyományos fogalmak alapján. A megnyitón minden művész szerepel majd, műsoruk, amely egyszerre lesz egyéni és közös, szintén túllép majd a képzőművészet szorosan vett keretein.

Stuttgart 2010
Wahorn és Laca
Stuttgart 2010
A megnyitó
Stuttgart 2010
Stuttgart 2010
Stuttgart 2010
Stuttgart 2010
Stuttgart 2010
Stuttgart 2010
Stuttgart 2010
Stuttgart 2010
Stuttgart 2010
Stuttgart 2010
Stuttgart 2010