Galéria története

A MissionArt Galéria 1990-ben jött létre, tulajdonosai és vezetői Jurecskó László és Kishonthy Zsolt, tíz éves múzeumi gyakorlattal rendelkező művészettörténészek. A galéria számos kortárs, és a nagybányai festészetet bemutató kiállítást rendezett Magyarországon és külföldön (Bécs, Bukarest, Párizs, Róma, Stuttgart, Berlin, London, Moszkva, Los Angeles). Kortárs kiállításai a mai magyar művészet legújabb tendenciáival foglalkoztak, nem egyszer a galéria felhívására jöttek létre tematikus, csoportos tárlatok (Első Miskolci Műanyagnyúl Kiállítás, A Nagy Zsuga, A Játék, Európafríz). E kiállítások sikerét jelzi, hogy a miskolci bemutatók után, több esetben vendégszerepeltek más kiállítóhelyeken is. A nagybányai festészetet bemutató kiállítás sorozat 1992-ben indult Miskolcon, a Nagybányai festészet a neósok fellépésétől 1944-ig címmel, amely számos művészettörténész véleménye szerint revelációként hatott és lényegében átírta a magyar művészettörténet ezen szakaszát. Az akkor valószínűleg rekordot döntő, – a kiállításról megjelent – mintegy 60 újságcikk, TV és rádió riport több esetben korszakos jelentőségűnek nevezte az eseményt, kiemelve, hogy nem országos múzeum, hanem egy (akkor még) „vidéki” magángaléria rendezvényéről van szó. Az ezt követő monografikus kiállítások új megvilágításba helyeztek számos, addig szinte teljesen ismeretlen, vagy alig ismert életművet (Nagy Oszkár, Boromisza Tibor, Jándi Dávid, Dömötör Gizella, Mund Hugó). E festők és általában a nagybányaiak művei e kiállítások és a MissionArt Galéria által kiadott monográfiák hatására váltak ismertté a művészettörténeti köztudatban.

A nagybányai festészetet később összefoglaló kiállításokon mutatta be a Galéria Budapesten (1996), Kempenben (1997) és Bécsben (1999) és Dunaszerdahelyen (2010). A Galéria 1997-ben és 1998-ban meghívást kapott az Art Forum Berlinre, 1999-től pedig évekig a volt keleti blokk országaiból egyedüliként vett részt a bázeli CULTURA művészeti vásáron. Kollekciójából már több alkalommal vásároltak a legjelentősebb magyar, illetve külföldi (osztrák, francia, német) múzeumok. A galéria a N. A. H. A. G., azaz a National Association of Hungarian Art Galleries tagja.

A MissionArt a magángalériák között sokáig egyedüliként, 1992-től művészettörténeti könyvsorozatot ad ki, melynek kötetei rendre jelentős szakmai- és közönségsikert arattak. Talán e tevékenységének is köszönhető, hogy 1996-ban a MissionArt Galéria vezetői kapták meg Magyarországon „Az év műkereskedője” kitüntető címet.

A MissionArt Galéria eddigi legjelentősebb vállalkozása a Magyar Nemzeti Galériával és a müncheni Haus der Kunsttal közösen rendezett Mattis Teutsch és a Der Blaue Reiter című kiállítás. E projekt a részben (főleg külföldön) elfeledett, kitűnő magyar avantgarde mester, Mattis Teutsch János művészetét mutatja be, – párhuzamba állítva a Blaue Reiter tagjainak műveivel – két nagyszabású kiállításon 2001-ben Budapesten és Münchenben. A kiállítás előkészítésében és a katalógus létrehozásában Mattis Teutsch művészetének legismertebb kutatóiból álló nemzetközi (magyar, német, román, amerikai) szakembergárda vett részt. (Ezzel párhuzamosan megnyílt a Mattis Teutsch és a Der Blaue Reiter virtuális kiállítás is, mely a www.mattis.kfki.hu címen látogatható.) E nagyszabású tárlatok és a hozzájuk kapcsolódó magyar, angol, német nyelvű katalógusok nemzetközi múzeumi élethez igazodó tudományos alapossága és gazdagsága tovább erősítette a galéria nemzetközi elismertségét. Mattis Teutsch János művei később a MissionArt által szervezett és rendezett, önálló kiállításokon szerepeltek Los Angelesben, Bécsben, Stuttgartban, Berlinben és Londonban. E tárlatokhoz új tanulmányokkal kísért katalógusok jelentek meg, gazdag képanyaggal.

A 2000-es évek sok-sok kiállítást hoztak, részben itthon, Miskolcon és Budapesten, részben külföldön. A számos kortárs tárlat közül kiemelkedik az EURÓPAFRÍZ című vándorkiállítás, amelynek anyaga Bécs, Pozsony, Stuttgart, Párizs, Berlin, Róma és Moszkva után már 118 európai művész több mint 300 művész alkotásából állt össze. (www.europefrieze.com). A MissionArt Galéria tevékenységét folymatosan figyelemmel kísérte a sajtó, a tévék és a rádióadók, az 1990-ben megjelent első Észak-Magyarország beli cikket később a teljes magyar paletta mellett, a Die Zeit, a Los Angeles Times, Süddeutsche Zeitung, a Financial Times beszámolói követték a MissionArt immár nemzetközi hírű rendezvényeiről.

A 2015-ben 25 éves MissionArt jelentős kortárs gyűjteménnyel rendelkezik. A Galéria tulajdonosai, Jurecskó László és Kishonthy Zsolt privát, de e téren jellemzően megegyező vonzalmait és érdeklődését tükröző (mintegy 250 db-os) kollejkció az 1960-as évektől napjainkig tartalmaz igen változatos stílusban fogant műveket.