Részben az egész – Baranyay András művészete. A MissionArt Galéria és a Műcsarnok közös kiállítása. Megnyitja Konkoly Gyula október 5-én, kedden 18 órakor

2021. október. 05. - 2021. december. 06.

A MissionArt Galéria két éve gondozza a Baranyay hagyaték anyagát, s annak feldolgozása után most nyílik végre lehetőség egy részének kiállításon való bemutatására. Köszönet a Műcsarnoknak és vezetésének, hogy léptékében a hatalmas műtárgyanyaghoz méltó helyen és méretben tárhatjuk Baranyay András műveit a nyilvánosság elé.

„Baranyay András 2016-ban lezárult életműve újraértelmezésének, újraolvasásának fontos lehetőségét teremti meg műcsarnokbeli retrospektív kiállítása és annak katalógusa, amelyek talán az eddigi legteljesebb áttekintését adják ennek az egyedülálló, de hatását és recepcióbeli súlyát tekintve inkább háttérbe húzódó munkásságnak.

A mű háttérbe húzódásának okai között kétféle módon is ott van a biográfiai elem, egyrészt az alkotónak az önérvényesítéssel, azaz kiállítások rendezésével, publikációkkal szembeni közömbössége, másrészt, és talán épp ezért, alkotásainak erőteljes biográfiai olvasata, amit látszólag maguk az önéletrajziság kontextusába beíródó művek is előhívnak. A biográfiai olvasat egyik következménye művészetének konzervatívként, kismesteriként való rögzítése.

Élet és mű azonban ebben az esetben sem olvad össze, a közöttük lévő viszony is inkább problémaként, semmint magyarázatként, vagy ok-okozatként körvonalazódik.” – írja Cséka György a Műút folyóirat októberben megjelenő számában Baranyay Andrásról.

A kiállítást egy 300 oldalas katalógus kiséri, ezen kívül pedig a MissionArt  Galéria létrehozott egy önálló weboldalt a teljes műcsarnoki kiállítás, a Baranyay hagyaték, később pedig majd a teljes életműhttps://baranyandras.hu/ bemutatására, https://baranyandras.hu/címen. Ezen az oldalon igyekezetünk szerint később megtalálható lesz majd minden fellelhető és publikálható Baranyay mű, kiegészülve – már most is – az életművet feldolgozó írásokkal, tanulmányokkal,  nem beszélve a még megkutatásra váró sok sok BA kézirattal, jegyzetekkel.

KISHONTHY ZSOLT – JURECSKÓ LÁSZLÓ

A Baranyay életművet bemutató weboldal itt látható.

Alább szemlézzük a tárlatról megjelent írásokat, beszámolókat

Rövid videó összefoglaló a megnyitóról

A Magyar Nemzet cikke a kiállításról, Ditzendy Attila írása

Kiállítás ismertető a Prae.hu-n

Dr. Révay András írá

Konkoly Gyula írása az ÚjMűvészetben, 2021. november

sa a EuroAstra oldalon

Cséka György írása az októberi Műút folyóiratban

György Péter írása az ÉS-ben, 2021. október 22.

 ABAFÁY-DEÁK CSILLAG ÉS KÖLÜS LAJOS írásai a Tiszatáj online-on

Interjú Baranyay Andrásról a Műértőben, 2021 november december