MissionArt művésztelep a volt vasgyárban Miskolcon

2011. augusztus. 03. - 2011. augusztus. 06.

 Miskolc, 2011. augusztus 4-6.

A miskolci vasgyár területén, 2011. június19-26 között rendeztünk meg, egy már évek óta tervezett művésztelepet. Erre jó apropó volt, hogy a városban végre megindult az évtizedek óta halogatott szembenézés a város valódi múltjával és létező örökségével. Aki járt már a volt LKM, azaz a Lenin Kohászati Művek, (ma: DAM 2004) területén, annak életre szóló élményt jelentett a látogatás. A hihetetlen méretű, több száz méter hosszú, kihalt csarnokok, az üzemen kívüli hűtőtornyok, kémények, a műemlékekké védendő száz évnél régebbi öntöttvas és fa szerkezetű épületek, a gyommal benőtt hatalmas területek, a már sehová sem vezető csőrengetegek elképesztő látványt nyújtanak. A látvány szépségén túl azonban ez a ma szégyellt együttes, ez az építészeti és ipari örökség valódi érték lehetne, ha nem lerombolásra, hanem újjáélesztésére készülnének a tervek.

A művésztelep célja, hogy a művészek itt léte és működése eredményeként máshogy láthassa a város (és annak vezetése) e terhes, de talán felhasználható örökséget. A művészek minden bizonnyal más szemmel nézték mind azt amit itt láttak, és hozzá segíthetik Miskolcot ahhoz, hogy nagyobb empátiával közelítsen saját múltjához.

Résztvevő művészek: Bánki Ákos, Csontó Lajos, feLugossy László, Koronczi Endre, Molnár Ágnes Éva, Szabó Attila, Szirtes János, Varga Éva, Verebics Ágnes

FOTÓK A TELEP ÉLETÉBŐL

feLugossy László
feLugossy lászló
Koronczi Endre
Koronczi Endre
Szirtes János
Varga Éva
Varga Éva
Verebics Ágnes
Verebics Ágnes
Bánki Ákos
Bánki Ákos
Molnár Ágnes Éva
Molnár Ágnes Éva
Szabó Attila
Szabó Attila
Csontó Lajos: Csillagok
Csontó Lajos: Írás
Varga Éva
Varga Éva
Varga Éva