Gémes Péter: Napló – Egy hónap (1995) című kiállítása a MissionArt Galériában október 24-ig meghosszabbítva!

Gémes Péter Napló című sorozata eddig négy formában valósult meg: Napló – Piramis, Napló – Háló, Napló – Homokóra, és Napló – Egy hét. A most bemutatott Napló – Egy hónap harminc darab lapjának együttese így, 18 méter hosszan, most először tárulhat a szemünk elé, mert bár Gémes szándéka volt egy ilyen lineáris elrendezés is, életében, illetve mindeddig nem jött létre. A hagyatékban őrzött, különböző méretű nagyítások között erre a jelentős műcsoportra már a 2011-es MissionArt Galéria beli kiállítás idején felfigyeltek e tárlat kurátorai, de csak most jött el az idő, hogy ebben a formában is megjelenjenek ezek a földi dimenziókkal, de földöntúli szépséggel rendelkező lapok. Gémes Péter életművének irodalma elég gazdag, ezen belül is sok írás foglalkozik a Napló sorozat különböző megvalósult együtteseivel. Tudjuk, hogy a Napló sorozat lapjai különböző méretben kerültek lenagyításra, a kisebbek mellett  40×60  cm-es méretben a Homokóra, a Háló, a Piramis két-két példányban, ezeket több helyen, többször bemutatták. A most kiállított Napló- Egy hónap 30 lapos sorozat viszont az előzőekkel ellentétben csak egy példányban létezik, és eleddig sehol nem volt látható így, ebben a lineáris összeállításban. A Napló – Egy hónap teljes sorozata csak egyben vásárolható meg, de a Napló – Egy nap I. – X.  önálló lapjai külön külön is bekerülhetnek egy-egy magángyűjteménybe. A 18 méter hosszú sorozat mint egy mű, összeállítását követően megtekinhető szeptember 21-től a Bálnában, majd a MissonArt Galériában, október 24-ig látható.

A tárlatot szeptember 21-én csütörtökön 18 órakor Fabényi Júlia művészettörténész, a Ludwig Múzeum igazgatója nyitotta meg a vásár MissionArt Galéria standján.

Alább néhány lap (Napló – Egy nap, I., – X.) reprodukciója látható, amelyek megvásárolhatók a kiállításon, e link pedig a 2011-es MissionArt beli Gémes kiállításra vezet: http://missionart.hu/kiallitas/gemes-peter-1951-1996/

Dékei Kriszta írása a Balkonban a 2000-ben rendezett Műcsarnok beli kiállításról

Október 20-tól január végéig egy nagyszabású Gémes Péter kiállítás látható majd a Műcsarnokban. (Kurátor: Mayer Marianna) Részletek és rövid ismertető: itt.

 

missionart-enterior-1
missionart-enterior-5
missionart-enterior-4
missionart-enterior-3
missionart-enterior-2