Spacemetal Horváth Gábor (MKE, Budapest, 2011)

2011. március. 04. - 2011. március. 26.

A miskolci születésű, tragikus hirtelenséggel elhunyt fiatal festőművész rövid, de annál termékenyebb munkásságának eredményét bemutató emlékkiállítás először a Miskolci Galériában és a MissionArt Galériában került megrendezésre 2011. január 22 – 26. között.

Miskolc után Budapesten – ahol a tanulmányait és pályafutásának kezdeti éveit töltötte – a Képzőművészeti Egyetem Barcsay terme fogadja a tárlatot 2011. március 5 – 26. között, melynek megnyitójára március 4-én, pénteken 18 órától kerül sor.

Az emlékkiállításokon Horváth Gábor 2008-ig tartó intenzív és kísérletező alkotásának a legmeghatározóbb munkái, olaj- és lakkfestményei, valamint alumíniumlemezre szilikonnal festett képei láthatóak.

A kiállítások kurátora a MissionArt Galéria munkatársa, Fekete Viktória.

Az emlékkiállításra a MissionArt Galéria kiadásában a teljes életművet áttekintő albumot is megjelentettek a szervezők Spacemetal címen, mely a kiállításokkal együtt izgalmas utazást tartogat Horváth Gábor sajátos kis univerzumába. A közel 280 oldalas, személyesebb hangvételű könyvben Horváth Gábor közel 200 munkájáról látható színes fotó, olvashatunk írásokat Gaál József festőművész és Kishonthy Zsolt művészettörténész tollából, valamint barátok, művésztársak rövidebb írásainak és gondolatainak segítségével is közelebb kerülhetünk a fiatal festőművész sajátos univerzumához. Az album címe egy összetett fogalom, nemcsak több festményének címe, nemcsak egyik kedvenc, általa kitalált és használt „gáboros” jelzőnek a megfelelője, több ennél… aki elolvassa és végiglapozza ezt a könyvet, annak a szerzők és szerkesztők reményei szerint a végére kiderül, mi is igazából a Spacemetal. A kiadvány megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap, valamint segítő barátok, ismerősök támogatták. (Szerkesztő: Fekete Viktória, Szenteleki Gábor; Grafikai tervezés: Borsos János)

Plakát (Grafika: Borsos János)
Plakát
Spacemetal molinó, Képzőművészeti Egyetem
Spacemetal molinó, Képzőművészeti Egyetem
Enteriőr, Barcsay terem
Enteriőr, Barcsay terem
Enteriőr, Barcsay terem
Enteriőr
Enteriőr
Enteriőr