SPACEMETAL 3.0

2014. szeptember. 13. - 2014. szeptember. 28.

A SPACEMETAL 3.0 című kiállítás Horváth Gábor, a miskolci születésű, tragikus hirtelenséggel elhunyt fiatal festőművész rövid, de annál termékenyebb munkásságát bemutató emlékkiállítások sorában a harmadik. Először a Miskolci Galériában és a MissionArt Galériában majd a Képzőművészeti Egyetem Barcsay termében került megrendezésre 2011 tavaszán.

Horváth Gábor idén augusztusban lenne 40 éves, ezen évforduló alkalmából rendez újra kiállítást a MissionArt Galériaa festőművész munkáiból a volt B55 Galériában(1055 Budapest, Balaton u. 4.) , melynek megnyitójára 2014. szeptember 13-án, szombaton 17 órától kerül sor a Gallery Weekend Budapest rendezvény keretén belül.

A megnyitó zenei aláfestése: .page.+Mike Nylons / The Corporation – ambient-experimentál-noiz-drone act

 

A kiállításon a fiatal művész 2008-ig tartó intenzív és kísérletező alkotásának a legmeghatározóbb munkái, olaj- és lakkfestményei, valamint alumíniumlemezre szilikonnal festett képei láthatóak.

2011-ben a MissionArt Galéria kiadásában a teljes életművet áttekintő album is megjelent, Spacemetal – Horváth Gábor címen, mely a kiállítással együtt izgalmas utazást tartogat Horváth Gábor sajátos univerzumába. A közel 280 oldalas, személyesebb hangvételű könyvben közel 200 munkájáról látható színes fotó, olvashatunk írásokat többek közt Gaál József festőművész és Kishonthy Zsolt művészettörténész tollából, valamint barátok, művésztársak rövidebb írásainak és gondolatainak segítségével is közelebb kerülhetünk a fiatal festőművész világához.

A kiállítás és az album címe egy összetett fogalom, nemcsak több festményének címe, nemcsak egyik kedvenc, általa kitalált és használt „gáboros” jelzőnek a megfelelője, több ennél… aki ellátogat a kiállításra és végiglapozza ezt a könyvet, annak a rendezők reményei szerint a végére kiderül, mi is igazából a Spacemetal.

„…Horváth Gábor műveiben nem mondott le „a külső realitásról”, a belsővé tett látvány a kép független világában sejtetve, mint kiindulási képzet jelen van. Alkotói folyamatában mindig kiinduló-pont volt a világ érzéki lenyomata, mint érzet és metafora beépült és feloldódva őrződött meg festészetében. Érzelmi effektusként a belső tér- és tájképzet befolyásolta a festmény konkrét, anyagi realitását. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a képeknek „légköre van”, ezért művei a valóság metaforái, egyfajta eltárgyiasított költészet. Hitt a festészet általi új-realitás teremtésében, amely a valóság szubsztrátuma, de nem a felfoghatatlan abszolútum dogmatikus reprezentálásában, ha-nem a folytonos keresés általi ráébredésben. A teóriáktól mentesen az anyagi, érzéki világra kon-centrálva kereste a kifejezési formákat. A tradicionális impasztó, a nemes és varázslatos festékréteg metamorfózisa vonul végig – sorsa által rövidre szabott – munkásságán…” Részlet Gaál József A sötétlő anyagtól az áttetsző derengésig c. írásából (Spacemetal, 2011)

Kurátor: Fekete Viktória

 

https://www.facebook.com/spacemetal?ref=hl

 

SPACEMETAL 3.0 – kiállításajánló

WEBOLDAL

 

A kiállítás idején rendhagyó nyitvatartással várjuk az érdeklődőket a Balaton utcai kiállítótérben: szeptember 13-14-én 10-18 óráig, utána hétfőtől szombatig szintén 10-18 óráig, vasárnap 10-13 óráig. A kiállítás szeptember 28-án zár.

08.110, 2008
08. 109, 2008
07.070 a, 2007
07. 065, 2007