Fotóművek a MissionArt Galériában II. (A Budapest FotóFesztivál keretében) Tárlatvezetést tart: Bán András műkritikus, április 19-én, szerdán 17. órakor.

„Egy kedves barátom huszonöt éve azt írta, amikor abbahagyta a fotózást: „Felhagytam a művészet gyakorlásával, mert a körülmények, amit ez a gyakorlat teremtett, a szabadságomban akadályoztak.” Amikor a barátom ezt a pillanatképet készítette magáról, a fotográfia éppen technikát váltott, s úgy tűnt, elszakítja rögvalóságba kapaszkodó horgonykötelét. Amely eddig úgy működött – hogy egy másik barátomat idézzem még húsz évvel korábbról –: „akármennyi képet veszek is vizsgálat alá, azok nem mutatnak mást, mint egy bizonyos kamera-előtti világot, egy anti-kamerát. Antikamera = előszoba. A fénykép = előszoba-világ. Se ki, se be. Fogság.” A MissionArt fotógyűjteményének nagyobb része az előszobáról tudósít, a kamera fogságáról, a hetvenes-nyolcvanas évekről, amikor egy öldöklő angyal vigyázott ránk. Nézzenek végig ezeken a képeken: milyen szűk a tér. Műtermi részlet, szobasarok, vagy még annyi sem. Nyomasztó képek? De legalább annyira szabadok. Ezek a saját terek végtelenül bejárhatóak voltak.” (BA)

A MissionArt Galéria néhány éve kezdett intenzívebben foglalkozni a kortárs képzőművészet azon területével, amelyben a fotót magától értetődő technikaként alkalmazzák a művészek.  Ennek előzményei az 1920-as évekre nyúlnak vissza, de a 60-as évektől már gyakoribb a használata, a 80-as évektől pedig szinte beépült a progresszív művészet technikai tárházába. Galériánk a kezdetektől, 1990-től mutat be és árusít fotóműveket. Az elmúlt években Gémes Péter, Ujj Zsuzsi, feLugossy László, Kocsis Imre, Szabados Árpád, Gyarmathy Tihamér műveiből rendeztünk önálló tárlatokat. A MissionArt gondozza Baranyay András teljes művészeti hagyatékát, 2021-ben a Műcsarnokban rendeztük meg az életmű kiállítását, és ekkorra készült el az életművet bemutató katalógus is.  A 2023. évi Budapest FotóFesztivál keretén belül megrendezett tárlat a fotó és a képzőművészet nagyon izgalmas és roppant széles határterületét mutatja be, Gyarmathy Tihamér 1951-es fotógrammjaitól a közelmúltban készült munkákig.

Kiállított művészek: Bálint Endre, Bánki Ákos, Baranyay András, Eperjesi Ágnes, Erdély Miklós, feLugossy László, Gémes Péter, Gyarmathy Tihamér, Hajas Tibor, Kocsis Imre, Kondor Béla, Makky György, Nádler István, Pásztor Gábor, Pauer Gyula, Perneczky Géza, Révész László, Szabados Árpád, Szilágyi Lenke, Szöllősi Géza, Tót Endre, Tóth Gábor, Türk Péter, Ujj Zsuzsi, Verebics Ágnes, Verebics Katalin,Vető János

A kiállítás a Budapest FotóFesztivál 2023 hivatalos programjának része. The exhibition is a part of the official program of Budapest Photo Festival 2023.

Barkóczi Flóra remek írása e témában a punkt.hu-n, egy 1976-os kiállítás kapcsán

És Bán András írása az Artmagazinban a kiállítás ürügyén a MissionArtról és a fotóművekről

Alább, a képekre kattintva láthatja a művek adatait.