be.hatás – Gaál Katalin kiállítása

2016. április. 19. - 2016. május. 07.

„Gaál Kata vagyok. Grafikusként munkáimmal mégsem a hagyományos értelemben vett grafikát képviselem, sokkal inkább egy kísérletező autonóm szemléletmódot, amivel igyekszem olyan anyagokat és hordozókat keresni, amik szabadabban kifejezésre juttatják művészeti elképzeléseimet.

E kiállítás apropója, hogy 2014-ben a Lássunk tisztán című sorozatommal a MissionArt Galéria és a Herman Ottó Múzeum közös díjazottja voltam a XXVI. Miskolci Grafikai Triennálén.

Jelenlegi anyagommal a társadalmak különböző hatásait, főként az öltözködés társadalmakban betöltött szerepét vizsgálom. Érdekel, hogy a különböző civilizációkban élő nők, öltözködésükkel mennyire fejezhetik ki az adott társadalom jellegét illetve, hogyan és mennyire idomulnak az elvárásokhoz. Kérdéseket vetek fel a nők vallási szokásbeli kötelezettségeinek szükségességéről. Vajon jogosak-e ezek a ránk szabott társadalmi szerepek vagy mindannyian csupán megjelenési formái vagyunk egy-egy közös világképnek? A társadalom hat ránk, vagy csak mi vagyunk a környezetünkre hatással? Valójában mindegy, hogy a szabályok teljes hiánya vagy éppen azok túlzott jelenléte az, ami ezt a hatást kiváltja, az eredmény sok esetben mégis ugyanaz. Érdekelt milyen tartalmi összefüggés lehet az emberek különböző munkavégzésére jellemző öltözetek között Mennyire járnak ezek az öltözködést megkülönböztető jelek, előítéletekkel és sztereotípiákkal? Vajon a mai társadalmunkban a ruha, a bőrszín vagy a környezet határozza meg az embert? Foglalkoztat továbbá különböző használati tárgyak (mint a sodrófa vagy a függöny) művészeti kontextusba helyezése, funkciójuk felhasználásával és átértelmezésével, mintegy jelképként használva őket.”

A kiállítás szerepel a BudapestArtWeek programjai között, melynek keretén belül április 23-án, szombaton galériatúrákon is részt vehetnek az érdeklődők. Az egyiken például bringával!

 

 

 

Facebook esemény

Gaál Katalin: Social results, 2016
Social Results II., 2016
Azonos helyzetek?, 2016
Terror wheel, 2016
Terror wheel (részlet), 2016
Megkülönböztetett jelzés I., 2015
Megkülönböztetett jelzés II., 2015,
Bárkit megállásra késztet?, 2014
Instant, 2014
Bezárkózva, 2014
Bezárkózva (részlet), 2014