Ujj Zsuzsi Londonban

14 November 2012 - 23 March 2013

uploads/articles/16/1541/1_320x240.jpg

Ujj Zsuzsi költő, performer 1986-ban készült nagyméretű, fekete-fehér Trónusos című fotója negyven művész alkotása mellett szerdától látható A Bigger Splash: Painting After Performance című tárlaton a Tate Modernben Londonban.

Ujj Zsuzsi emblematikus felvétele a Trónusos, három másik alkotása mellett 2009-ben szerepelt a bécsi Mumok (Modern Művészetek Múzeuma) Gender Check című kiállításán, amelynek témája a nemek problematikája volt. A londoni kiállítás kurátora a bécsi tárlat magyar munkái közül Ujj Zsuzsi 1986-ban készült fotóját tartotta érdemesnek bemutatni a Tate Modern most nyíló kiállításán – mondta az MTI-nek Kishonthy Zsolt művészettörténész.

Ujj Zsuzsi 1985 és 1991 között készített fotóin a művésznő maga szerepel. Képei mini, egyszemélyes performanszok, amelyeket saját maga vagy valaki más segítségével dokumentált, fotói önálló műként is megállják a helyüket – magyarázta a művészettörténész.

A Trónusos című fekete-fehér képen Ujj Zsuzsi saját magát örökítette meg meztelenül. A művésznő egy fehér lepedővel letakart trónuson ül, testén fekete temperával festette meg szemét, száját, bordáit és mellbimbóit.

A londoni kiállítás új megközelítésben mutatja be a performansz és 1950-től napjaink festészetének dinamikus kapcsolatát. A tárlat címét a brit David Hockney képzőművész 1967-ben készült, kaliforniai medencét ábrázoló festménye után kapta és negyven művész, köztük a francia Yves Klein (1928-1962), az amerikai Jackson Pollock (1912-1956) és a szintén amerikai fotóművész, filmrendező Cindy Sherman munkáit mutatja be.

Ez a nagy csoportos kiállítás a jövő generációk számára kívánja bemutatni a háború utáni időszak legfontosabb képzőművészeti változásait. A londoni Tate Modern tárlata 2013 április 1-jéig tart nyitva. (MTI)

A megnyitóra egy kis csoport kisérte Zsuzsit Londonba. (Györgydeák Máté, Oltai Kata, Várnagy Tibor, Hajagos Andrea, Selmeczi Mátyás, Seres László, Lőrincz Judit, Kishonthy-Kardos Rita, Kishonthy Flóra, Kishonthy Zsolt) Alább néhány fotó és videó látható a londoni napokról.

UTIFILM 1.

UTIFILM 2.

UTIFILM 3.

Várnagy Tibor képes beszámolója a londoni öt napról

Fiontan Moran assistant curator beszél a kiállításról Zsuzsi képe előtt

(A fotókat és a videókat készítette: Várnagy Tibor)

Trónusos / With a Throne, 1986/2012, Black&white photo on photopaper, 90,5 x 56 cm
Tate Modern, London
Zsuzsi Várnagy Tiborral és John P. Jacobbal a megnyitó előtt
Megnyitó
Megnyitó
Megnyitó
Megnyitó
London
London
London
London
London
London
London
London
London
London
London
London
London
London
London
London
London